BOINC Nedir? Ne İşe Yarar?
It is a blog post that contains information about BOINC software.
Giriş
BOINC yazılımı hakkında bilgi içeren bir blog yazısıdır.
Başlıklar
Boinc Nedir?
BOINC'te Hangi Tür Projelere Yer Verilir?
Sistemde Neler Yapılmaktadır?
Gönüllü Bilgi İşlem Gücü Neden Önemlidir?
Boinc Nedir?
Dünya ile ilgili anlayışımız, bilgisayarın keşfedilişinden bu yana devasa bir büyüklükte gelişmiştir ve gelişmeye devam etmektedir. Özellikle karmaşık sistemlerin simülasyonu, bir takım sayıların işlenmesini, bilgisayarların birçok görevin üstesinden gelmesini gerektirmektedir. Dağıtılmış bilgi işlem sistemi olarak bilinen BOINC sayesinde, karmaşık görevler dünya çapında gönüllü olarak bilgisayarını bilim projelerine adamak isteyenlerle gerçekleştirilmektedir. Böylece süper bir bilgisayar yönetme zorunluluğu olmadan projeler tamamlanabilmektedir. BOINC sisteminin hedefi, bir amaç için çalışmak üzere bilgisayarları birbirine bağlamaktır.BOINC'te Hangi Tür Projelere Yer Verilir?
Bilgisayarınızı çalışma anlamında bağışta bulunabileceğiniz birçok farklı proje vardır. BOINC sisteminde, merkezi bir sunucu, projelerdeki görevleri ağa bağlı olan bilgisayarlara yükler. Her bilgisayar görevini tamamlar ve sonuçları sunucuya gönderir. Proje yöneticisi, bir merkezi web sitesinden birden fazla bilgisayarı yönetmeye olanak tanıyan kullanımı kolay bir sistemdir. BOINC kurulumu merkeze bağlanacak ve projeleri başlatma, bilgi işlem saatleri gibi komutları almaktadır. On binlerce gönüllü bilgisayarın yedek CPU döngülerini kullanarak, projeler, pahalı süper bilgisayarlar satın almak zorunda kalınmadan tamamlanmaktadır. Dağıtılan bilgi işlem ağı, hastalık araştırması, büyük tamsayıların çarpanlara ayrılması ve hatta dünya dışı yaşam arayışı gibi geniş bir bilimsel araştırmalar dizisi için kullanılmaktadır. BOINC platformu, masaüstü bilgisayarlar için uzun bir süredir mevcuttur ve her bilgisayara yüklenebilir. Ayrıca, artık mobil versiyonu da etkin hale getirilmiştir. BOINC, Berkeley Üniversitesi tarafından yaratılmıştır. BOINC uygulamasını yükleyince ilk açtığınızda katkıda bulunmak için bir dağıtılmış bilgi işlem projesi seçmeniz istenir. Her bir projenin hedefleri BOINC web sitesinde veya uygulamada bir proje seçerek görülebilir. Boinc projeleri, kullanılmayan bilgisayarınızın zamanını bağışta bulunabileceğiniz çeşitli projelerdir. Uzay araştırmaları, Zika ve kanser gibi hastalıklar için bir tedavi bulma, asteroidlerin Dünya'ya olan açılarını hesaplama gibi alanları içerir. Çeşitli gruplar farklı projeleri yönetmektedir ancak genellikle bir kolej veya üniversite tarafından desteklenmektedir. Bir proje seçtikten sonra bilgi işlem ilerlemenizi izlemek için bir hesap oluşturmanız gerekir. Bir hesap oluşturduktan sonra, BOINC artık görevini yapmaya hazırdır. Muhtemelen bu nitelikteki bir uygulamanın telefonların şarjını hızlı bir şekilde boşaltacağı düşünülebilir. Eğer BOINC uygulaması sürekli çalışırsa bu durum doğrudur. Neyse ki, uygulama sürekli çalışacak şekilde yapılandırılmamıştır. Varsayılan olarak, yalnızca telefonunuz şarj olurken ve batarya en az yüzde 90 dolu olduğunda çalışır. Bu batarya sınırı çok daha düşük bir değere ayarlanabilmektedir. BOINC, Android için Play Store'da bulunmaktadır. Bilgisayarlar için ise, Windows, Mac ve Linux işletim sistemleri ile çalışan BOINC, kendine ait web sitesinden yüklenebilmektedir. Gönüllüler genellikle Internet'e bağlı kişisel bilgisayarlara sahip olan genel halk üyeleridir. Okullar ve işletmeler gibi kuruluşlar da bilgisayarlarının kullanımını gönüllü yapabilirler. Projelerde genellikle akademik (üniversite tabanlı) ve bilimsel araştırma yapılmaktadır. Fakat istisnalar vardır.Sistemde Neler Yapılmaktadır?
Sistemde gruplar oluşturabilir, bir gruba katılabilirsiniz ve arkadaşlarınızla aranızda rekabet yaratabilirsiniz. Proje tamamlandıkça kredi kazanılmaktadır ve sıralamada yer alınmaktadır. Son zamanlarda, BOINC platformuna olan ilgiyi ve talebi arttırmak için, Gridcoin adında kripto para kazanma sistemine geçilmiştir. Yani her proje bitiminde belirli miktarda kredi ve Gridcoin biriktirilmektedir. Süper bilgisayarlara ve yüksek güçlü bilgisayar kümelerine ilginiz var ise, evdeki bilgisayarınızın bilime her türlü katkıda bulunması sizin için bir fırsat olacaktır.Gönüllü Bilgi İşlem Gücü Neden Önemlidir?
Birkaç temel nedenden dolayı BOINC oldukça önemlidir. Dünyada uygulanan bu gönüllü bilgi işlem, bilime diğer bilgisayar türlerinden daha fazla güç sağlamaktadır. Bu bilgisayar gücü, aksi şekilde yapılamayan bilimsel araştırmalara olanak tanır. Ekonomik yasalar, PC'ler ve oyun konsolları gibi tüketici ürünlerinin daha özel ürünlerden daha hızlı gelişeceğini ve daha fazlasının olacağını belirlediği için bu avantaj zaman içinde artacaktır. Gönüllü bilgi işlem gücü satın alınamaz. Sınırlı finansmana sahip ancak büyük bir kamuoyuna hitap eden bir araştırma projesi, muazzam bir bilgi işlem gücüne sahip olabilmektedir. Buna karşın, geleneksel süper bilgisayarlar son derece pahalıdır ve yalnızca onları karşılayabilecek uygulamalar için kullanılabilir (örneğin, nükleer silah tasarımı). BOINC, kamuoyunun bilime olan ilgisini teşvik eder ve kamuoyunu bilimsel yönergeleri belirleme konusunda söz sahibi yapar. Gönüllüler etkili bir şekilde anonimdir; e-posta adresini veya diğer bilgileri kaydetmek ve bunları sağlamakla yükümlü olsalar da, kısmen gizlidir. Gizliliğinden dolayı, gönüllüler projelerden sorumlu değildir. Bir gönüllü bir şekilde yanlış davranırsa (örneğin hatalı hesaplama sonuçlarını kasıtlı olarak iade ederse), gönüllü kovuşturulamaz veya disiplin altına alınamaz. Gönüllüler, projelere çeşitli şekillerde güvenmelidir. Gönüllü, projenin uygulamalarının yaptığı iş hakkında gerçekçi olduğuna ve elde edilen fikri mülkiyetin nasıl kullanılacağına güvenmektedir. Gönüllü, projeye uygun güvenlik uygulamalarını takip eder; böylelikle bilgisayar korsanlarının kötü amaçlı faaliyetler için bir araç olarak kullanmasının önüne geçilmiş olur. Ayrıca, projeler içinde ilk gönüllü hesaplama projesi 1995 yılında başlayan GIMPS (Great Internet Mersenne Prime Search) idi. Diğer projeler arasında distributed.net, SETI @ home ve Folding @ home bulunmaktadır. Bugün 50'den fazla aktif proje vardır.Posted on Utopian.io - Rewarding Open Source Contributors
Thank you for your contribution, yet cannot be approved because it does not follow the Utopian Rules.
Your post contains information grabbed and translated from elsewhere on the web, without citing references.
This could be considered plagiarism and could lead to you being banned from utilizing utopian in the future,
You can contact us on Discord.
[utopian-moderator]
Hey @mcfarhat, I just gave you a tip for your hard work on moderation. Upvote this comment to support the utopian moderators and increase your future rewards!
Hello,
This article was written by me and the source of Boinc's own website is shown. (Https://boinc.berkeley.edu/) Please do not use google translate and you do not know Turkish. It is my first and last post for utopian.
Thanks.
While this is your first contribution, and while the assumption is you are not well aware of utopian rules, you were still NOT banned from using utopian and you could do so as long as you follow the rules. As a quick update for new rules, blog posts will no longer be accepted unless in English as of Friday.
In terms of this contribution in specific, you did NOT state your source of information within the post, and you did grab "at least" some content as is and translated it. This is not acceptable per utopian rules.
There is NO reference in your article to Https://boinc.berkeley.edu/ and any content taken as is needs to be properly applied in the markdown
I do not need to know Turkish to figure out this part was taken as is:
which is available "as is" on https://boinc.berkeley.edu/trac/wiki/VolunteerComputing
Again translating content and placing it on utopian is NOT acceptable.