Despre minciună, plagiat și steem

in #steemromania6 years ago (edited)

Source

Minciuna

MINCIÚNĂ, minciuni, s. f. 1. Afirmație prin care se denaturează în mod deliberat adevărul; (DEX 2009)
În esență, minciuna nu este nici morală și nici imorală.
Depinde doar din ce punct de vedere privești lucurile. Dacă ești soldat, te prinde inamicul și minți cu privire la intențiile camarazilor tăi, minciuna are toate scuzele din lume. Dacă minți ca să supraviețuiești, este cam același lucru.
Dacă în schimb îți minți prietenii și apropiații, nu prea mai ai nici o scuză deși chiar și în cazul acesta am putea găsi ceva circumstanțe atenuante.

Înșelăciunea

ÎNȘELĂCIÚNE, înșelăciuni, s. f. Inducere în eroare, înșelătorie; p. ext. escrocherie, fraudă. (DEX 2009)
Cu toții cunoaștem senzația pe care o avem atunci când cumpărăm un produs văzut într-o reclamă sau pe un site oarecare și apoi constatăm că arată sau este cu totul altfel de cum l-am văzut.
Dacă un produs are un defect ascuns și vânzătorul sau producătorul nu recunoaște, ne considerăm furați (pe bună dreptate).
Asta nu mai este minciună. Se numește înșelăciune și are și încadrare penală.

Plagiatul

PLAGIÁT, plagiate, s. n. Acțiunea de a plagia; plagiere. (Concr. ) Operă literară, artistică sau științifică a altcuiva, însușită (integral sau parțial) și prezentată drept creație personală. (DEX 2009)
Oarecum apropiat de minciună și înșelăciune, avem plagiatul.
Aici lucrurile sunt mai delicate decât par.
Atunci când scrii un articol științific sau când dezvolți o teorie, aste aproape imposibil să nu folosești idei, termeni și formulări asemănătoare cu alte persoane care au tratat același subiect. În acest caz partea cea mai importantă este elementul de originalitate.
Dacă vorbim de articole informative, iarăși nu putem să avem conținut original 100%. Este chiar contraindicat să faci afirmații într-un domeniu anume fără să ai calificarea necesară.
Când scrii un astfel de articol, te documentezi, preiei ideile pe care le găsești și le expui într-un text propriu. Dar obligatoriu trebuie precizezi sursele de documentare (bibliografia). Simpla lipsă a bibliografiei duce la definirea unui astfel de articol ca fiind plagiat.

Ce este de făcut ?

Pentru că am avut mereu discuții despre originalitatea conținutului și mai ales a imaginilor, vă propun să creăm un mecanism prin care să diminuăm numărul de articole care se încadrează la plagiat.
Când spun asta, mă refer în special la SteemRomânia și la comunitatea românească de pe Steem.

Propuneri

  1. Pentru începători ar trebui să facem un articol explicativ cât mai cuprinzător referitor la plagiat și conținut copy-paste.
  2. Înființarea canalul „steemcleaners “ pe serverul Discord SteemRomania. Pe acest canal vom trimite link-uri către articolele suspecte de plagiat și, evident, link către sursa de „inspirație “. Același lucru și pentru fotografiile și ilustrația folosită în articole. Cei care vor fi dovediți că plagiază vor fi astfel avertizați.
  3. Dacă recidivează, să nu mai primească voturi de la SteemRomânia.
  4. Dacă nici așa nu renunță, propun să-i raportam la Steemcleaners și să-i „ajutăm “ să ajungă în blacklist la toate grupurile mari de curare.

Dacă aveți și alte propuneri, vă rog să le expuneți prin comentarii la articolul de față.
Dacă nu sunteți de acord cu cele de mai sus, vă rog de asemenea să vă expuneți părerea într-un comentariu.

Sort:  

Ar mai merita investigat si un script de natural language processing sau ceva similar text analysis pentru a identifica automat continut aproape asemanator cu ceva ce exista deja pe web. Ca idee doar :)

exista foarte multe plagiat cecker pe net .Este aproape imposibil de neindentificat un text plagiat chiar si cu 5% este gasit si iti indica fraza plagiata si de unde este luata.

Esența ideii este că întotdeauna vor fi multe încercări de fraudă atunci când reward-ul este mare.
Așa cum există soft pentru verificare plagiat, există și spinnere destul de bune cât să treacă de o verificare pentru plagiat.

Verificarea printr-un soft merge in teorie. Daca de exemplu, textul este tradus din engleza in romana, iar din romana, inapoi in engleza, vei vedea ca nici un fost nu il mai gaseste....se practica asta de ani buni ...

Știu. Așa cum la fotografie se practică decuparea și modificarea contrastului sau prelucrari in genul HDR.

Din ce știu eu, tot ce se găsește pe Steemit ca informație, este deja pe internet într-o formă sau alta. Să încep să enumăr articolele despre orașul Brașov sau cascada Bigăr? Lol!

Când întâlnim plagiat grosolan, îi dăm flag. Simplu ca bună ziua.
In altă ordine de idei e foarte bună propunerea. Cine o implementează :)?

Plagiat nu înseamnă să scriem amândoi despre același subiect. Plagiat înseamnă ca unul dintre noi să scrie articolul iar celălalt să îl copieze, să modifice câteva cuvinte și să îl publice suținând că este al lui și că este original.
Pentru flag-ul de care spui ar trebui să existe consens și o putere de vot suficient de mare ca acela care îl primește să nu mai câștige nimic. Așa că rămâne varianta cu Steemcleaners.
Despre implementare, cred că știm cu toții calea dar sunt puțini cei care vor să se implice. Avem un exemplu binecunoscut.

Rezonez cu tot ce ai zis aici, o sa ma gandesc si eu la ce pot adauga si tre sa facem si o postare cu @steemromania ca sa clarificam unele lucruri.

Sper să nu fim doar noi doi implicați în partea asta. E nevoie de voința comunității și de implicare.