HEDEF BELİRLEME VE HEDEFE ULAŞMA - 2 - HAYALDİ, GERÇEK OLDU [1]
www.getwallpapers.com/wallpaper/full/2/2/7/856515-gorgerous-goal-wallpapers-1920x1200-for-ipad-pro.jpg
HEDEFE ULAŞMA-1
Hedefimize giden yolda ilk olarak sizlerle "HEDEF BELİRLEME VE HEDEFE ULAŞMA - 1 - HAYALİNİZİ HEDEF HALİNE GETİRMENİN YOLU" adlı yazımda mantıklı bir hedef oluşturmak için 4 kriterden ve ilk iki kriterin detaylarından bahsetmiştim. Bunlar "Olumlu ve Akıllı Yap" idi. Şimdi ise hedefimizi sağlam temeller üzerinde belirlediğimize göre ona ulaşmak için kalan iki kriterden - Anlamlı Yap, Uyumlu Yap kriterlerinden - detaylı olarak bahsedeceğim.
1.Anlamlı Yap
Geldik en kritik olan adıma. Hayatımızda en çok yer alması gereken ve devamlı konuşacağımız kritere; anlam.
Gelin basit bir örnekle başlayalım konu girişine;
2000 yılında, Galatasaray SK futbol takımı 2. Avrupa Kupası'nı almıştı. O yıl takıma yapılan mentörlük çalışmalarında takımın mentörü futbolculara şu soruyu sormuş: "Senin için futbol nedir?"
Furbolcuların bir bölümü bu sorunun yanıtına para, ün vs. gibi dış motivatörlerden bahsetmişler. Ama bir futbolcu olan Hagi ise şöyle demiş: "Ben futbol, futbol ben..."
Hagi, futbolu misyonu olarak anlamlandırdı. Kendisi 36 yaşında futbolu bırakırken antremanlardan sonra kalıp 1 saat daha çalışıyordu.
Bir insan, dış bir faktörün (para, ün, seyahat, tebrik, vs.) motive edildiği bir hedef kişinin doğru bir hedefi değildir; angaryadır. Kişi, dış faktörlerle anlamlandırdığı hedefte; dış motivatörler devam ettiği sürece motivasyon sağlayabilir. Kendiniz için doğru hedefniz - sizin için gerçekten duruma göre anlam içeren,kaynağını sizin değerlerinizden ve ilkelerinizden alan hedefiniz - olduğu sürece onu motive etmeniz için başka bir dış motivatöre hiçbir zaman ihtiyaç duymazsınız ve motivasyonunuz sürekliliğini her zaman korur.
Motive olmayan ya da edilemeyen insan yoktur. Kendi doğru hedefini henüz bulamamış insan vardır.Sizin için temeli en sağlamlaştıracak adım "doğru hedefi" bulmaktır. Bazen bizlerbirçok şeyi istediğimizi sanabiliriz. Dış faktörlerin, diğer insanların ve toplumun etkisiyle bir hevese kapılmış olabiliriz. Ağızdan çıkan istekle, kalpten çıkan isteği ayırabilmek önemlidir. İşte tam burada kendimiz için belirlediğimiz hedefimizin anlamını test etmek gerekir ki yolun bir yerinden geri dömüş yaşanmasın. Eğer dışarıdan etkilenerek bir hedef belirlenir ise dış motivatörler bir süre sonra yetersiz kalır ve durumdan sıkılınabilir. Bu durumda da istediğimizi sandığımız hedef yolunda ilerlerken daha başlarında kopmalar - ona dair eylemleri yapmama ya da yapmaya kaçınma - yaşanır.
Gelelim hedefin test kısmına. Basittir aslında. Hedefimizin içerisindeki anlamı bulmak için kendimize sormamız gereken birkaç soru vardır:
- Bunu ne kadar istiyorum?
- Gerçekten istiyor muyum?
- Buna ulaşmak için neleri feda edebilirsin? Yaparsan ne olur?
- Bu hedefe ulaştığında neler görecek, duyacak ve hissedeceksin?
- Yapmazsan ne olur?
- Bu isteğim yüzde (%) üzerinden ifade etsem yüzde kaç olur?
4.Uyumlu Yap
Bu noktada "10 Dikkate Alınması Gereken Konu" başlıklı yazımda 4. madde olan "Bütünlük" konusuna geri dönelim. Ne demiştik; her durum kapsadığı tüm ögelerle bir bütündür. Bütünün tüm parçaları hem birbirlerini hem de bütünün varlığını etkiler.
Sizler hedefinize doğru yol alırken, siz ve hedefinizle ilgili var olan tüm ögeler, sizi ve hedefinizi etkiler. Aynı şekilde O tüm ögeler de sizden ve hedefinizden etkilenir. Yani biz "Uyumlu Yap" konusunda hedefimizin çevresel uyumunu kontrol edeceğiz. Bu adımda biz "keşkeleri" engelleyeceğiz.
Bu durumda şu soruları soralım:
- Bu hedefe giderken seni etkileyecek olan neler?
- Bu hedefe g,derken seni etkileyecek olan kimler var?
- Bu hedefe giderken senden ve bu hedeften etkilenecek neler var?
- Bu hedefe giderken senden ve bu hedeften etkilenecek kimler var?
- Bu etkiler nasıl/ne tür erkiler?
- Bu etkilerle ne yapacaksın?
- Bu etkilere rağmen ne yapacaksın?
- Senin için ne, ne kadar önemli?
https://prnt.sc/k4xpj7
Birkaç örnek paylaşalım:
"İngiltere'de yaşayıp çalışmaya başlamak" gibi bir hedefi olan kişi için, ailesi bu hedefle ilgili çevresel uyumun önemli bir parçasıdır. Diyelim ki kişinin kendisi ailesinden uzakta olmak istemiyor; bu durumda kişi önce bu durumu görmeli, irdelemeli ve kararını bu teraziyi kurduktan sonra vermelidir.
Kimi için karar, ailesi yüzünden vazgeçmek olabilirken; kimi için de ailesine rağmen gitmek olabilir. Karar her ne olursa olsun, önemli olan kişinin o kararının, kişinin içselliği ile de uyumlu yani bütünleyici olmalıdır.
Ve nihayet! Artık net bir biçimde belirlenmiş, hem içsel hem çevresel uyumu kontrol edilmiş bir hedefimiz var. İşte bu son hal hedefimizin tam resmidir. Adımlarımızı da sağlama aldığımıza göre artık bu resme ulaşmanın yolunda ilerlerken stratejilerimizi ve eylemlerimizi tasarlayalım! Strateji ve eylemlerimizi belirlemenin yöntemini "HEDEF BELİRLEME VE HEDEFE ULAŞMA - 2 - HAYALDİ, GERÇEK OLDU [2]" başlıklı yazımda detaylı olarak değineceğim.
Posted from my blog with SteemPress : https://nerunyses.timeets.xyz/2018/07/10/hedef-belirleme-ve-hedefe-ulasma-2-hayaldi-gercek-oldu-1/
iyi gidiyosun takipteyim ^^
Çok teşekkür ederim :)