Yaşlılık Önlenebilir Mi ?

in #science4 years ago

h6NK3jNgKfQrOubC-637335357761460017.jpg

Yaşlı hücreleri yok olmasını sağlayan deneysel yaşlılık önleyici tedavi ilk defa insan deneyinden başarıyla geçmiş oldu.

Yaşlanma olarak isimlendirdiğimiz döngü esasen hücrelerin hayat fonksiyonlarının sona ermesi yani ölmesiyle yeni genç hücrelerin oluşamaması nedenine dayanmaktadır. Ancak tüm hasarlı hücreler de ölmez. Bir bölümü yaşlı hücreler olarak isimlendirilen, bölünemeyen fakat hâlâ kimyasal sinyaller oluşturabilecek şekilde fonksiyonlarına devam eder ve yaşlanmaya karşı savaşta büyük bir rol üstlenmiş olur.

Texas at Austin Üniversitesi'nde eğitmen olan Nicolas Musi, MIT Technology Review dergisine vermiş olduğu demeçte şu şekilde açıklamalarda bulunmuş:

“Sözünü ettiğimiz hücreler ve üretmiş oldukları maddelerin yaşlanma sürecinde görev aldığı düşünülüyor. Düşünülmesi gereken fikir, sağlıklı yaşlanmaya zemin hazırlamak ve yaşlılığa bağlı hastalıkları önleyebilmek için bu hücrelerin yok edilmesinin faydalı olacağı şeklinde”.
Yapılan Deney Nasıl Gerçekleştirildi?
Yapılan bir deneyin ilk sonuçlarına göre bu teoriye dair çalışılmaya karar verilmiştir. Ocak ayı içerisinde, Musi ve arkadaşları bir araştırmanın sonuçlarını yayınlamış ve burada ciddi bir ölümcül akciğer sonucu olan idiopatik pulmoner fibrosis (IPF) hastası 14 kişi takip edilmiş ve yaşlanmış hücreleri ortadan kaldıracağı düşünülen bir ilaç kombinasyonu denenmiş. Üç haftalık bir araştırmada hastalar dokuz lösemi ilacı (dasatinib) ve tamamlayıcı madde olarak da kuersetin aldı. Çalışmanın sonunda, hastaların aynı vakitler içerisinde daha önce yürüdükleri mesafenin daha fazlasını yürüyebildiklerini ve herhangi bir ciddi yan etkinin de var olmadan iyi göründükleri belirtildi.

Ardından gerçekleştirilen bir toplantıda, bilim insanı Jamie Justice, “Küçük gibi gözükse de esasen, bu pilot çalışma IPF gibi yaşa bağlı hastalıkları nasıl tedavi ettiğimize yönelik önemli bir buluş niteliği taşımaktadır. Burada, IPF ile bağlantısı kurulan esaslı bir yaşlanma durumunu terapötik olarak hedef saydık ve insanlarda ilk defa erken, fakat ümit verici sonuçlar ortaya koyduk” açıklamalarında bulunulnuş.

O halde ''yaşlanmaya'' karşı kesin çözümü bulmuş olduk mu?
Şuan için, ilaç kombinasyonunun yaşlanma karşıtı tedaviye iyi gelip gelemeyeceğini söylemek zor, lakin çalışmada görevli bilim insanları bunu keşfetmeye niyetli görünüyorlar. Araştırma ekibi halihazırda 15 akciğer hastasını ve 20 kronik böbrek hastasını test etmiş.

“Etkili sinyaller alınabilirse ve önemli kötü yan etkilerle karşılaşılmaz ise, hayatı daha minimum tehdit eden koşullara sahip insanlara geçmiş olacağız. Tabi bu herşey yolunda gitmesine bağlı”.