Güreşçi Kulağı Nedir, Nasıl Olur Hiç Merak Ettiniz Mi?
Dış kulak ya da kulak kepçesi olarak bilinen; kulağa “şeklini” veren kıkırdak ile kıkırdağa ve deriye kan sağlayan hassas bir yapıdır. Karnabahar kulağı , dış kulağın kazanılmış bir deformitesidir. Kıkırdak zarfı yani “perikondr” kıkırdak ile deri arasında bulunur. Kulak kepçesine travma ya da kaza sonucu, kıkırdak ile kıkırdak perikondr arasında (hematom) doku içinde kan birikmesi gelişmektedir. Bu bakımdan dış kulağa darbe alan kişilerde, kulak kepçesinde şişme ve şekil bozukluğu görülmektedir. Bu olaya “Karnabahar kulak” ya da “Güreşçi kulağı” denilmektedir.
Kulaktaki yaralanma iyileştikçe büzüşebilmektedir, kendi üzerine katlanabilmekte ve soluk görünerek ona karnabahar benzeri bir görünüm sağlamaktadır. Özellikle güreşçiler, boksörler ve dövüş sanatçıları ,bu tür yaralanmalar daha sık görülmektedir.
Güreşçi kulağının (Cauliflower ear) belirti ve semptomları nelerdir?
Karnabahar kulağı genellikle travmaya bağlı olduğu için semptomlar kulağa gelen travmanın şiddetine bağlıdır. Bu bakımdan akut karnabahar kulağa baktığımızda ise kişilerde:
1-Ağrı ,Şişme ,kulak kanaması, Morarma, işitme kaybı, Tinnitus (kulak çınlaması), baş dönmesi , bulanık görme, yüz şişmesi gibi semptomlar görülebilmektedir.
Güreşçi kulağının oluşumu için risk faktörleri: Kavga etmek, kafa travmaları, kazalar, ameliyatlar, Kulak piercingi vb. birçok risk faktörü görülmektedir.
Güreşçi Kulağının Tedavisi?
Güreşçi kulağı, tedavisi için geç kalmamalısınız. Tedavinin amacı derinin altta yatan kıkırdak ile bağlantısını yeniden kurmak için hematomdan kanı boşaltarak (inspirasyon tekniği ile), herhangi bir enfeksiyonu tedavi ederek ve enflamasyonu azaltarak kıkırdakta kalıcı hasarı önlemektir. Tedavinin 4 aşaması vardır bunlar;
1- Kulak darbe aldıktan sonra ilk olarak kulağa buz kompresi uygulanmalıdır. Yani darbe alan kulağın şişmesini önlemek ve kulak kıkırdağında hematomun yayılmasını önlemek için yapılır.
2-Hekim tarafından kulakta biriken hematom yapıyı boşaltarak tedavi edilmektedir. Kişilerde oluşan yapıyı İğne aspirasyonu yöntemi ile hematoma girilir ve içindekiler iğne ile emilerek boşaltılır. ve içi özel solüsyonlarla temizlenerek kapatılır.
3-Kulağınızdaki kanı boşalttıktan sonra enfeksiyonu önlemeye yardımcı olmak için antibiyotik verilmektedir. Amaç kulakta enfeksiyonun oluşmasını önlemektir.
4-Kafanın bandaj ile sarılması: Yeniden hematom oluşumunu engellemek için; kafa pamuk, gazlı bez ve bandaj ile sarılır ve bu sayede hematomun üzerine sürekli baskı uygulanır. Amaç burada baskı yaparak kanın kulakta birikmesini önlemektir.