Alzheimer’dan Sonra En Yaygın Diğer Demans Türü: Lewy Cisimcikli Demans

in #science4 years ago

h6NK3jNgKfQrOubC-637335357761460017.jpg

Demans yani halk arasındaki ismiyle bunama, sonucunda ortaya çıkan yaklaşık 200 farklı çeşit hastalık var olsa da Alzheimer ve daha sonra ardından gelen Lewy Cisimcikli Demans en önemli çeşidi oluşturmaktadır.

Peki Lewy Cisimcikli Demans Nedir ?

Bu hastalık Alzheimer’ın ardından en çok karşılaşılan ikinci demans şekli olarak söylenebilir. Olağan hücreler arası iletişimi baskılayan ve nöral rejenerasyonu hedef alarak beyindeki anormal seviyede bir protein birikiminin sonucu olarak gözlenir. İsmi de buradan gelmektedir. lewy cisimcikli demans (lewy vücut demansı, diğer bir ifade ile lbd), aslında Alzheimer ve Parkinson hastalığının belitilerinin birçoğunu göstermektedir, bu sebeple kesin tanıyı koymak çok kolay değildir. Alzheimer’ın davranışsal ve bilişsel belirtileri ve parkinson hastalığındaki kas sertliği, hareket kısıtlılığı ve titremesi söz konsusudur. buna ek olarak, lbd’li bireyler çokca canlı halüsinasyonlara maruz kalma eğilimindedir.

Bu yüzden Lewy Cisimcikli Demans‘ın Bazı spesifik belirtileri vardır.
Lewy vücut demansı esasen, beyni kademeli bir şekilde etkiler. İlk etapta, rutinleşen belirtiler parkinson hastalığını andıdır, Fakat zamanla diğer belirtilerbaş gösterir. Yapılan birkaç çalışma, en yaygın lbd semptomlarının şöyle olduğunu söylemektedir:

Canlı görsel halüsinasyonlar: Genel olarak bu halüsinasyonlar tekrar etmektedir. Hayvanlar ya da o alanda olmayan insanlar da dahil olmakla beraber herhangi bir şekle alabilir. Hastaların diğer duyu organlarına hitap eden halüsinasyonlar gördüğü de gözlemlenmiştir.
Motor değişiklikleri: Harekette kısıtlılık, kasta sertlik, titreme, düzgün yürüyememe benzeri durumlar parkinson hastalığındaki motor değişiklikler ile benzeşmektedir.

Davranışsal ve bilişsel bozukluklar: Karışıklık, zaman ve mekan algılama problemleri, mantık yürütme ve karar verme güçlüğü gibi. Tüm bu semptomlar alzheimer hastalığına çok benzer, ancak genellikle daha az şiddetlidir.
Davranışsal ve bilişsel bozukluk dalgalanmaları: Demanstan ve lbd’den muzdarip insanlar ardışık günlerde bile bir iyi bir kötü olabilir. Örneğin, hasta bir gün herhangi bir şey konuşup hatırlayabilir ve ertesi gün hiç konuşamayabilir.
Vücut fonksiyon düzenlemesinde bozukluklar: Genel olarak lbd; otonom sinir sisteminin özellikle kan basıncını, terlemeyi ve sindirimi düzenlemekle görevli bir bölümünü etkiler. Böylece hasta baş dönmesi hissedebilir veya sindirim sistemi sorunları yaşayabilir.

Yukarıda belirttiğimiz gibi, lewy vücut demansı zamanla ilerler, bu nedenle semptomlar hastanın yaşamının son yıllarında kötüleşir. Hasta depresyona girebilir, agresif olabilir ve daha fazla motor değişikliğinden (kısıtlılık) muzdarip olabilir.