1 Nisan şakası nasıl başladı?steemCreated with Sketch.

in #saka7 years ago

M.Ö. 46 'dan 15. yüzyıla kadar yıl başlangıcı baharın başlamasıyla bilinir ve insanlar baharın başlamasıyla hediyeler verirlermiş.

  1. yüzyılda Kral Charles takvimin başlangıç gününün 1 Ocak olarak değiştirmiştir.
    Ancak o zamanın haberleşme koşulları malum, bu değişimden tüm halk haberdar olmamıştır.
    Bu değişimden zamanla haberdar olan toplum haberleşmenin geç olmasına, geleneklerinin değiştirilmeye çalışılmasına protesto etmek için bir süre hediyeleşmeye devam etmişler.
    Yeni gelişmelerden haberi olan ve bu değişime uyum sağlayan insanlar ise bunları ‘1 Nisan aptalı’ olarak nitelendirip bu güne ‘Aptalların Günü’ ismini takmışlardır.

Zamanla 1 Ocak günün yılbaşı olmasına alışılınca kendi kültürlerine 1 Nisanı eğlence,şaka ve hediyeleşme günü olarak eklemişlerdir.

Zamanla bu geleneği zenginleştirerek ve yaygınlaştırarak devam ettirmişlerdir. Fransız kökenli bu kültürün dünyaya yayılması yaklaşık 200 yıl almıştır.

FRANSIZLARIN "NİSAN BALIĞI" KAVRAMI

Nisan 1 tabiri bir de ‘Nisan Balığı’ kavramı olarak da tabir edilmektedir. Fransa’da yılın bu döneminde balık avının yasak olmasından dolayı bazı şaka severlerin balık avcılarını kandırmak için ırmaklara ‘Nisan Balığı’ diye bağırarak çiroz ringa balıkları atmaları sonucunda bu şaka kavramı ortaya çıkmıştır. Günümüzde bu gelenek yapılmasa da balık şeklinde çikolatalar yenerek, insanların arkasına kâğıttan balıklar iliştirilerek, dostlar işletilerek bu özel şaka geleneği hala yaşatılmaktadır. ( bu paragraf kaynağı ; http://www.karar.com/guncel-haberler/1-nisanda-neden-saka-yapilir-1-nisanin-tarihcesi-434985#)

Hepimizin severek izlediği "Hababam Sınıfı Uyanıyor" filminde bir sahnede Mahmut hocaya ! nisan şakası yapılırken tüm sınıf balık resmi çizmekteydi hatırlarsanız. Filmlerde verilen mesajlar toplumun hatalarını öne çıkarır. O zaman bile yozlaşan kültürümüz düzeltilmeye çalışılıyor sanki..

Okuduğunuz için teşekkür ederim.