Blockchain Sisteminin Güvenli ve Önemli Yanları [Cointurk 17. Projesi][@ designoff#1716]

in #news7 years ago

blockchain-technology.jpg

Dijital verinin tam anlamıyla kopyalama mantığından farklı bir şekilde dağıtılmasıyla birlikte internet teknolojisindeki form yeni bir şekil aldı. Sistem aslınca çok temel bir mantıkta bir dokümanın farklı kişiler tarafından eş zamanlı olarak güncellenmesi ve bloklar halinde verinin tüm kullanıcıların sahip olduğu local hafıza alanlarında depolaması ve sıklıkla senkronize etmesi ile çalışıyor. İlk bakışta oldukça basit olan bu sistem Blockchain yapısı ile mümkün kılınmış bir yaklaşım.

blockchain2.png

Bankalar bu sistemin tam tersi bir yapıda hizmet veriyor. Örneğin siz hesabınızdan bir işlem gerçekleştirdiğiniz esnada işlem tamamlanana kadar banka veri tabanında o kısma ilişkin erişim engelleniyor. İşlem gerçekleştikten sonra erişim yeniden açılıyor. Bu mantıkla yola çıktığımızda aslında bu bir arkadaşınız ile birlikte yürüttüğünüz projeden farksız. Bu aslında arkadaşınız yaptığı güncellemeleri size yeniden göndermediği taktirde sizin projeye devam etmenizin mümkün olmadığı bir yapı. Projenin duraklamasının temel sebebi ise tek bir kaynak dosya olması ve farklı kaynaklar tarafından farklı zamanlarda ve sırayla güncelleniyor olması.

Blockchain sisteminde ise süreç tamamen farklı işliyor. Üretilmiş tüm kod blokları sisteme dâhil olan kişilerini local veri tabanlarında tutulduğu için siz çalışmaya devam ederken eş zamanlı farklı dosyalar yada farklı yapılarda işlem sağlanmaya devam edilebiliyor. Sistemin banka yapısında olduğu gibi tek bir merkez yerine sisteme dahil olan herkesin veri tabanında bulunması ise en güvenli kısmı oluşturuyor. Herhangi bir veri kaybı yada manipülasyon durumunda sistem içindeki senkronizasyon sayesinde kaybolan veri eş zamanlı olarak milyonlarca kullanıcının veri tabanından kontrol edildikten sonra yeniden senkronize edilerek geri getirilebiliyor.

Blockchain.jpg

Ayrıca bir bankanın veri tabanını çökertmek ya da verilerin tamamını değiştirmek oldukça mümkün. Çünkü bunu gerçekleştirmek için hesaplanması gereken algoritma birçok bilgisayar tarafından gerçekleştirilebilecek yapıda ve tüm bu veri bir kaynakta toplanıyor. Üstelik veri üzerinde değişiklik başladığında erişim geçici olarak durdurulduğu için ciddi güvenlik açıkları oluşturuyor. Blockchain sisteminde ise blokaj olmaması ve algoritmaların bir hackleme girişimde tamamen değiştirilmesi için gerekli olan bilgisayar gücünün inanılmaz boyutlarda olması ve çok uzun zaman gerektirmesi sistemi oldukça güvenli kılıyor.

blockchain (1).jpg

Özellikle 2008 yılında Bitcoin tarafından geliştirilerek kullanılmaya başlanmasına rağmen artık birçok farklı coin tarafından da kullanılan sistem girişimciler için oldukça güzel ve karlı imkânlar sunuyor.

Uzun vadeli bir yatırım olarak kesinlikle değerlendirilmesi gereken bir alan. Fakat her alanda olduğu gibi çok karlı bir şey hemen başlamak lazım mantığıyla konuya atlamak yerine daha bilinçli ve emin adımlarda ilerlemek hem risklerinizi hem de eforunuzu minimize edeceği için çok daha akılcı bir yaklaşım olacaktır.

pwc-fsi-top-for-2017-web-blockchain.png

Öte yandan mevcut iş gruplarına bakıldığında firmaların ya da bireylerin geliştirdiği sistemlerin sürekli olarak üçüncü şahıslardan saklandığını görüyoruz oysa Blockchain sisteminde tüm güç geliştirilen bir yapının paylaşılması ile ortaya çıktığı için rekabetten öte ortak bir girişimle gelir elde etme imkânı da sunulmuş oluyor.

©2018 Tevfik Altan Doyran All rights reserved
Discord: @ designoff#1716