Situatia sumbra a magazinelor de aplicatii

in #mobile7 years ago

Citeam in urma cu ceva timp, intr-o carte de geopolitica, despre evolutia culturilor, despre cum acestea exista, la un moment dat, in una din stari. Sunt absolut convins ca aceste stari se aplica, prin analogie, in majoritatea domeniilor. Prima stare este barbarismul, iar aceasta este starea in care se incearca, intr-un fel sau altul, stabilirea status-quo-ului. In a doua stare, civilizatia, lucrurile sunt putin mai complicate, pentru ca, aici se face apel la rationament, la faptul ca, exista realitati ce trebuiesc luate in considerare, astfel incat se ajunge la stabilitate si echilibru. Ultima stare este decadenta, unde, dupa cum o spune si numele, incepe sfarsitul unei culturi mature, impanzita de confuzie, monotonie, indoiala, in care nimic nu este mai bun decat altceva.

Am ales sa incep articolul cu observatia de mai sus, deoarece este un indicator clar, in ceea ce priveste situatia magazinelor de aplicatii (probabil cea mai importanta inovatie a ultimelor trei decade). Conform unui studiu recent, asa-numita “economie a aplicatiilor”, in care se investesc miliarde pentru crearea urmatorului hit, a urmatoarei platforme care ar putea schimba totul, s-a schimbat drastic in ultima perioada. Am putea spune ca, aceasta “cultura” a ajuns la starea de civilizatie (sau saturatie, cum prefera unii sa o numeasca),

Conform Quartz (mai multe detalii despre acest subiect sunt disponibile in The Independent), majoritatea utilizatorilor nu instaleaza aplicatii noi.

Mi se pare foarte interesant faptul ca, doar o treime din utilizatorii de smartphone descarca aplicatii noi, iar din acestia, 7% reprezinta “aproape jumatate din toate activitatile de descarcare într-o anumita luna,” conform raportului comScore, analizat de Quartz.
In Marea Britanie, situatia este similara, in ceea ce priveste activitatile de descarcare. Totusi, The Independent intra un pic in detaliu si identifica ca posibile cauze imbatranirea demografica a utilizatorilor de smartphone si perfectionarea aplicatiilor existente.

Practic, dupa cum explica si Paul Lee, directorul de cercetare pentru tehnologie, media si telecomunicatii al Deloitte, cand aveam doar 20% din totalul utilizatorilor de mobile, ca utilizatori de smartphone, exista un oarecare entuziasm in descoperirea si incercarea aplicatiilor [noi], dar pe masura ce gradul de penetrare a ajuns la un punct de saturatie, acest entuziasm a inceput sa dispara si majoritatea utilizatorilor considera aplicatiile existente, suficient de bune, mai ales ca acestea sunt actualizate frecvent.

Un alt aspect inportant il reprezinta faptul ca 9 din 10 persoane nu cumpara aplicatii din Google Play sau App Store (in cazul Apple, cifrele oficiale sustin ca, 7 din 10 utilizatori au cumparat cel putin o aplicatie). Per total, cifrele de anul acesta sunt semnificativ mai slabe decat cele de anul trecut. Daca in 2013 media descarcarilor era de 2.32 aplicatii pe luna, 2014 sufera o scadere drastica, la doar 1.83 aplicatii pe luna.
In final, nu pot sa nu ma gandesc la faptul ca, daca aplicatiile existente (in special cele create de companiile mari) sunt suficiente, nu ar trebui sa dureze foarte mult timp pana cand o noua platforma, capabila sa atraga dezvoltatorii importanti, isi va face aparitia. Asta daca nu cumva, mult promisa si mult asteptata revolutie a fenomenului “Internet of Things,” va schimba aceasta situatie.