איך ליצור בעצמך בוטים וכלים לסטימאיט - מדריך למתחילים - פרק 1

in #hebrewguides7 years ago (edited)
סטימאיט זו רשת חברתית (או יותר נכון "רשת בלוגים") בה החברים מתוגמלים עבור לייקים בכסף וירטואלי שיש לו גם שווי מול כסף אמיתי (כסף פיאט). את זה כולם יודעים. אבל איך זה עובד בדיוק ולמה זה כל כך מסובך? זה כבר סיפור שונה...

אם אתם רוצים

  • להבין טוב יותר את סטימאיט
  • לפתח כלים בעצמכם שיעזרו לכם לעקוב אחרי פעילות בסטימאיט ולנתח אותה
  • לבצע פעולות אוטומאטיות באמצעות 'בוטים'
  • להעניק הרבה ערך לקהילה ולזכות בסטימים לרוב...

    אז הסידרה הזה נועדה בדיוק בשבילכם!


    גם אם אין לכם ידע רב בתיכנות, וגם אם אתם מתבלבלים מכל המושגים שמופיעים במדריכים אחרים ברשת, והכל באנגלית...
    המדריך הזה בא לעשות סדר, צעד אחר צעד.
    נתחיל מכמה הגדרות ממש בסיסיות שאולי מובנות מאליהן לחלקכם, אבל מהר מאוד נעבור לנסות דברים בעצמנו. הדרך הטובה ביותר ללמוד היא על ידי התנסות. אתם תראו איך מהר מאוד הערפל מתחיל להתפזר והמסע לתוככי העולם המופלא של סטים הולך ומתפתח.

אז נתחיל...

סטימאיט וה"סטים בלוקצ'יין"


המנגנון שהופך את סטימאיט לרשת חברתית מיוחדת ושונה מכל רשת חברתית או אתר בלוגים רגיל הוא ה"סטים בלוקצ'יין".

הבלוקצ'יין הוא מסד-נתונים מבוזר
כלומר מידע השמור בהרבה מאוד מחשבים בו זמנית כך שאף אחד לא יכול לשלוט בו, לצנזר אותו או לאסוף ממנו נתונים באופן בלעדי. (כמו שגוגל ופייסבוק עושים לנו)

הבלוקצ'יין חשוף לכולם
כולנו יכולים לאסוף מידע מהבלוקצ'יין, לנתח אותו, ולאחסן אותו איפה שבא לנו. כמו שאתם יכולים לראות בסטימאיט איך אצל כל משתמש המידע לגבי מצב הארנק שלו, פעולות שהוא ביצע, כספים שהוא העביר... ניתן להבין עד כמה רמת השקיפות גבוהה. המידע בסטימאיט הוא רק חלק קטן מהסיפור, בהמשך נלמד לעבוד מול הבלוקצ'יין עצמו ולדלות מידע הרבה יותר מתוחכם ומעניין.

בלוקצ'יין בנוי כמו מגדל קוביות
זה נכון שהביטוי "בלוקצ'יין" פירושו שרשרת-בלוקים, אבל אני מעדיף יותר את ההמחשה דרך מגדל. כמו שבמגדל אי אפשר להוציא קוביה בלי שכל המגדל יתפרק, כך בדיוק הבלוקצ'יין בנוי ולכן אי אפשר למחוק מה שכבר נרשם בבלוקצ'יין. לא רק בגלל שהוא מגובה אצל הרבה מאוד מחשבים אלא גם בגלל שכך הוא בנוי. גם אם כל המשתמשים שמחזיקים בבלוקצ'יין (העדים, הסבר בהמשך) ירצו למחוק משהו מהבלוקצ'יין הם לא יוכלו לעשות זאת מבלי להחריב את כל עולם הסטים. לכל בלוק יש מספר שמסמל את הגובה שלו (וזה אכן נקרא HEIGHT במערכת, מה שמוכיח שיש בסיס לרעיון של מגדל דווקא).

כל בלוק מכיל אוסף של פעולות (טרנזקציות) שבוצעו במערכת
כפי שאמרנו, הבלוקצ'יין הוא פשוט רישום של מידע. האופן שבו המידע הזה רשום הוא מתפרש על בלוקים שבנויים אחד על גבי השני. כמו שבביטקוין יש רישום של כל העברות הכספים שבוצעו בין הארנקים, וזה נקרא טרנזקציות, כך גם בסטים. אלא שה'טרנזקציות' בסטים יכולות להיות פעולות מגוונות כמו פרסום פוסט, פתיחת חשבון, ביצוע UPVOTE, תגובה, דרישה של תגמול ועוד ועוד... (יש כמה עשרות פעולות אפשריות) כל פעולה שמבוצעת וצריכה להישמר נחשבת טרנזקציה. זכרו את זה!

חוץ ממאגר המידע המנגנון של הבלוקצ'יין כולל גם תוכנה שמתקשרת עם המידע, קוראת ממנו, כותבת בו, על פי תנאים מסויימים כמובן. למשל כדי לפרסם פוסט, משתמש חייב להגיש לתוכנה את הסיסמא שלו (או קוד מיוחד שמאפשר פרסום פוסטים בלבד) והתוכנה מפעילה קריאה לבלוקצ'יין שמשדרת לכל המחשבים שעליהם המידע שמור ובאמצעות שיטה מתוחכמת המידע מתעדכן ונארז בבלוק חדש. כל מחשב כזה שמכיל עליו עותק של הבלוקצ'יין נקרא סטים נוד (Steem Node) כלומר צומת ברשת של סטים, והמשתמש שמחזיק את המחשב הזה על שמו נקרא עד או וויטנס באנגלית (Witness). המנגנון של הבלוקצ'יין חייב את העדים על מנת לייצר אחידות של המידע. בשביל לעודד משתמשים להיות עדים, העד מתוגמל על עצם היותו עד (בלי שיצטרך כלום, הכל קורה אוטומאטית) בכסף וירטואלי של סטים. בדומה ל'כורה' בביטקוין.

אז איך מתקשרים עם הבלוקצ'יין


אותה תוכנה שדיברנו עליה קודם, שאגב מאוחסנת באופן מבוזר כמו המידע עצמו, מאפשרת לנו לבצע כל מיני פעולות מול הבלוקצ'יין עצמו דרך ממשק API שזה אוסף של פעולות שאפשר לקרוא להן מתוכנה חיצונית. למשל אנחנו יכולים לבקש מהתוכנה לראות את כל הפוסטים האחרונים בנושא צילום, או לבדוק מיהם העוקבים של משתמש מסויים. אנחנו יכולים גם לפרסם פוסטים ולבצע הצבעות או לכתוב תגובות דרך אותו ממשק, ולכן אנחנו יכולים לתכנת תוכנה משלנו שתבצע פעולות ברשת. מה שנקרא בוטים.
מידע מסודר לגבי האפשרויות השונות לגשת לממשק הזה נמצא כאן https://developers.steem.io ובפוסט הבא אנחנו נתחיל בביצוע כמה פעולות פשוטות של משיכת נתונים והבנה שלהם.

זכרו! הדרך הטובה ביותר ללמוד על סטים היא דרך התנסות ביצירת כלים בעצמכם, אז כדאי להמשיך לעקוב אחרי מדריכי ההמשך


אם אהבתם - כמובן שאשמח שתעשו UPVOTE ותשתפו (RESTEEM), ובעיקר תמשיכו לעקוב כי הולך להיות אששש!!!

Sort:  
האם כל המידע מאוחסן על הבלוקצ'ן? כולל כל הטקסט שבפוסטים ובתגובות?

מה גודלו של כל בסיס הנתונים של סטימיט?

אם אכן כל בסיס הנתונים מאוחסן בנודים של הwitnesses מה יהיה כאשר כמות היוזרים והדטה שבסטימיט תגדל?

הבנתי שיש רק 19 witnesses האם מספר כה מועט של witnesses יהיה מספק בכדי להגיש את הדטה לכל היוזרים?

הי יורם תודה על התגובה! אכן, כל המידע מאוחסן על הבלוקצ'יין כולל פוסטים ותגובות. ובפוסטים הבאים נראה איך אפשר לגשת אל המידע ולגלות את זה בעצמך.

התמונות לא מאוחסנות על הבלוקצ'יין, אלא הן מאוחסנות על שרת נפרד והקישור אליהם הוא חלק מהפוסט.
בסיס הנתונים של סטימיט הוא גדול, עשרות או מאות ג'יגה כרגע (אני לא סגור על זה אבל אבדוק), והוא אכן הולך ותופח בהתמדה.
יש מאות וויטנסס, רק שלא כולם משמעותיים ובעלי השפעה כמו ה20 העליונים (כדי להתקדם בסולם הויטנסס צריך לקבל הצבעות). אני לא מספיק מבין בתחום הזה עדיין בשביל לענות על השאלה למה חשוב שיהיו עוד וויטנסס אבל אני יודע שזה חשוב בשביל היציבות של הרשת. אולי @imacryptorick יכול לענות.

זו שאלה ממש טובה... אני הבנתי שבעתיד יצרו חוות שרתים ששם יאוכסן הדטה.
אבל גם אז צריך לחשוב טוב טוב איך מאכסנים בצורה ששליפות יהיו מהירות

קשה להתאפק ולחכות למדריך הבא :-)

יעלה היום! תודה

זה בדיוק מתאים לי...לא מבינה כל כך בתכנות אז תודה !
תודה ברידג'ט אני באמת מקווה שאצליח לפשט את הדברים באופן מקסימלי אנחנו נצטרך לגעת גם בתכנות אבל נעשה את זה בהדרגה המשיכי לעקוב!

גדול!!! כל הכבוד. אחלה רעיון. והרבה אנשים יעזרו בך אני בטוח

אולי תציע לאנשים בתגובות לרשום מה מעניין אותם ללמוד

מגניב! תודה