תיאוריה: למה דניאל לרימר המציא את סטימאיט בכלל (רמז: זה הפוך ממה שחשבתם)

in #hebrew7 years ago (edited)

אמ;לק -

דניאל לרימר המציא את סטימאיט כדי ליצור מטבע מבוזר באמת (סטים) שיחליף את ביטקוין בעתיד

מאיפה הכסף?

כמעט כל מי ששמע על סטימאיט שאל את עצמו את השאלה המתבקשת: מאיפה הכסף? נכון לעכשיו אפשר לומר בפשטות שהמטבע סטים, וגם סטים-דולר (המכונה סבד) נסחר בכמה בורסות מול ביטקוין ואתריום, והללו יש להם מסחר מול כסף פיאט, ולכן יש פה ערך של ממש. כל זה טוב ויפה, אבל כשחושבים על זה לעומק - מי ערב לנו שהחגיגה תימשך עוד הרבה זמן? (תשובה: אף אחד. ועכשיו תמשיכו לקרוא)

למה בכלל סטים נסחר מול פיאט?


ובכן, כמו מרבית מטבעות האלט-קוינס, גם סטים שורד בזכות ספקולנטים, כלומר אנשים שמעריכים ומקוים שסטים יאמיר את ערכו ביום מן הימים (To the moon) ויהיה שווה ממש הרבה, ולכן כדאי להחזיק בו כבר עכשיו. נוסיף לזה את העובדה שהביקוש של סטים נעשה קטן יותר כיון שאנשים משקיעים אותו בתוך הפלטפורמה בצורת כוח-סטים, מה שמעלה יותר את המחיר עבור אותם משקיעים.

אבל הי, למה בכלל אותם ספקולנטים מקווים שזה יקרה? התשובה הפשוטה היא: זה קרה לביטקוין, אז אולי זה יקרה גם לאלטים.
רובכם כבר מבינים שסיפור כזה לא ישרוד הרבה זמן, זו בועה. אם לא יתגלה ערך אמיתי למטבע - הוא ידעך, וסטימאיט תינטש לאנחות.

בואו נדבר שניה על הסבא ביטקוין


בוא נחזור עוד צעד אחורה - למה זה קרה לביטקוין?
ביטקוין הביא איתו חידוש, בשורה - מטבע מבוזר. מה שמבריק בביטקוין זה לא הרעיון של מטבע מבוזר אלא הטכנולוגיה שמימשה את זה. מאובטח, אנונימי (בערך), מבוזר. אם נחזור בזמן כמה שנים (במושגים של קריפטו זה נצח) ניזכר שביטקוין היה שווה פעם גרושים, או לא שווה כלום, ובכל זאת מה גרם לערך שלו לקפוץ ככה? ספקולנטים?! לא. ביטקוין קפץ כי הבשורה היא אמיתית, העובדה שהוא מבוזר גרמה לכמה אנשים על כדור הארץ שמיהרו לקנות ממנו בכמויות. הם היו כנראה ארגוני פשע, אבל לצורך העניין כרגע זה לא משנה. מה שמשנה הוא שמטבע מבוזר זו הבטחה חשובה בעולמנו.

האם ביטקוין ישרוד?


על אף כל התחזיות השחורות, ביטקוין ממשיך לשרוד בנתיים, אבל כשמסתכלים על העתיד הרחוק, ביטקוין סובל מכמה בעיות קשות שעלולות לסלק אותו מעל מפת ההיסטוריה. ראשית, ביטקוין שמתיימר להיות מבוזר, לא לקח בחשבון אפשרות של התאגדות משמעותית של כורים. כיום יש כמה וכמה מכרות מאוד רציניים שמשתלטים על אחוזים ניכרים מאוכלוסיים כורי הביטקוין. במידה ותהיה התארגנות מרוכזת של יותר מ50 אחוז (מתקפת ה51 אחוז) יש פירצת אבטחה שתאפשר לאותו ארגון להזריק בלוקים מזוייפים לביטקוין ולהנכיח אותם בקונצנזוס. מטבע מבוזר? במקרה הזה - כבר לא.
עניין נוסף, בזבוז אנרגיה נוראי. ככל שאנשים ומכרות משקיעים יותר כח חישוב כדי לכרות ביטקוין כך הרף עולה וממילא נדרש עוד יותר כח חישוב מאלו שרוצים להשיג משהו, המירוץ הזה יוצר מצב מאוד בזבזני. אי לכך יש הסוברים שביטקוין בטווח הארוך פשוט יינטש לטובת פתרונות טובים יותר.

הוכחת עבודה מול הוכחת אחזקה


אז אחד הפתרונות הגיעו מכיוון ממציא האתריום, ויטליק בוטרין, שהגה את הרעיון של "הוכחת אחזקה" שנועד להחליף את המנגנון של "הוכחת עבודה" שקיים בביטקוין. המנגנון החדש נותן עדיפות למחזיקי המטבע ביצירת הבלוקים החדשים, והוא מבטיח לשמור עלינו ממתקפת ה51 אחוז (בסבירות מאוד גבוהה, זה פשוט לא ישתלם לתוקפים) וגם מונע את כל הבזבזנות של האנרגיה. אם כן בפעם הבאה שמישהו יחפש מטבע מבוזר באמת - כנראה שהוא יחפש מטבע שמבוסס על המנגנון החדש.

הוכחת אחזקה מואצלת


ואז בא ידידנו דניאל לרימר, שיצר את סטימאיט. אבל לפני שהוא יצר את סטימאיט הוא יצר את ביטשרס, שזה מעין שוק מעניין לקריפטו שיש לו גם מטבע קריפטו משלו. דניאל פיתח מנגנון משוכלל עוד יותר משל ויטליק (או שכן או שלא) שמטרתו להבטיח שהמטבע המבוזר באמת באמת ישאר מבוזר. בוא ניזכר שניה - זה חשוב - הסיבה היחידה שביטקוין קפץ לירח היא כי זה מטבע מבוזר, ברגע שיתברר שההבטחה הזו לא מחזיקה מים הוא יקרוס. המטבע שיחליף אותו הוא המטבע שישרוד את הוכחת הביזור. מבינים למה הפרט הזה כל כך משמעותי??
דניאל הגה רעיון שמאציל כח לאותם בעלי הון, על ידי הצבעות. ככה אנחנו שומרים על דמוקרטיה ולא מאפשרים לאנשים רעים להשתלט על הבלוקצ'יין. הרעיון שאנחנו מכירים מסטימאיט של "עדים" (וויטנסס) היה קיים כבר בביטשרס. תשאלו "למה צריך עדים כשאין רשת חברתית" נכון, המטרה של עדים היא כמו המטרה של כורים וכמו המטרה של "מוודאים" במקרה של "הוכחת אחזקה" - לייצר את הבלוקים ולקבוע את הקונצנזוס ברשת. וויטנסס משמשים את המטבע, לא את הרשת החברתית. הצעד הבא של דניאל היה לפתח את סטימאיט. וכאן מגיעה הסברה שלי -

באמת למה


דניאל הבין שהמנגנון של הצבעה דמוקרטית לעדים לוקה בחסר כל עוד אין קהילה רחבה ומגוונת מספיק של אנשים שיצביעו לאותם עדים. כדי שהמטבע יהיה מבוזר באמת אנו צריכים לתת הזדמנות שווה לכמה שיותר אנשים להצביע. הדרך שהוא מצא לפתור את זה היא על ידי פרישה של רשת חברתית מתחת למנגנון העדים. וזוהי סטימאיט.

סטימאיט מתגמלת אותנו נכון, זה בעצם התמריץ על כך שאנו מחזקים את המטבע. כמו שביטקוין מתגמלת כורים. אנו מחזקים את המטבע כי אנו משמרים את הדמוקרטיה. בזכות העובדה שאנו חייבים לדבר אחד עם השני, לפגוש את העדים, לעדים יש גישה קלה אלינו והם משווקים את עצמם ונותנים לנו ערך משמעותי ומשכנעים אותנו להצביע להם וכו', כל הדינאמיקה הזו משמרת את הביזור.

אז מאיפה הכסף אתם שואלים? התשובה היא: כרגע מספקולנטים. בעתיד אם התוכנית תצליח, זה פשוט יהיה מטבע מבוזר חזק ושימושי, כמו ביטקוין, ואנחנו ברשת החברתית פשוט נועדנו להבטיח את הביזור שלנו ולתחזק את ההבטחה כך שהוא לא יפול מול כל הביקורת שספגו מטבעות לפניו.
אם התוכנית לא תצליח - סטים יכול לקרוס, כמו הרבה אלטים. ואז זה יהיה עצוב. עד אז יש המון פעילות יפה וטובה ברשת שאולי תיקח את סטים למקום אחר בכלל מהתכנון המקורי.

לסיכום: בשונה מאלטים אחרים, סטימאיט זה לא עוד מימוש מגניב של הבלוקצ'יין שמנצל את המטבע בתור תירוץ. סטימאיט נבנתה ככלי שנועד לשרת מטבע חזק ולהבטיח את הביזור שלו דרך הצבעות דמוקרטיות מספיק לעדים.


אז בפעם הבאה שאתם תוהים למה אתם מקבלים כסף בחינם, זכרו - אתם לא. אתם המוצר... אבל מותר לכם גם להנות מזה על הדרך.

מקווה שאהבתם, מוזמנים להגיב ולהעיר. אני מניח שחלקכם לא תסכימו איתי, אבל יש לי מקום לחשוב שזה המהלך האמיתי שהניע את דניאל לפתח את סטימאיט. בכל אופן יש לנו פה אקו-סיסטם מדהים וקהילה מטורפת, ואנחנו פה. אז יאללה המשיכו להסטים!!!

ותודה ל@yairdd על ההשראה מהמאמר הזה
https://steemit.com/hebrewguides/@yairdd/2mr9si

Sort:  
אם כי אפשר לומר שגם המערכת הזו אינה מושלמת כמערכת דמוקרטית. אפשר לראות [במאמר הזה](https://steemit.com/steem/@sc-steemit/witness-stats-how-many-users-are-actually-voting-for-a-witness) שרק אחוז קטן ממש את כל זכות ההצבעה שלו ויש רוב גדול של חשבונות פעילים שכלל לא מצביע (כ-85%). לדעתי אם זו היתה הכוונה של לרימר, שסטימיט תשמש ככלי שמבטיח ביזור דרך הצבעות דמוקרטיות לעדים, הוא היה צריך ליצור פלטפורמה של קבוצות ולא פלטפורמה של בלוגים. או גם וגם. בפלטפורמה של קבוצות (כמו לדוגמה קבוצות פייסבוק או פורומים) יש יותר אינטראקציה של אנשים עם אנשים.

זו תיאוריה שגם אני לא בטוח לגביה, פשוט עקבתי אחרי כמה רמזים.
בכל אופן מעניין לקרוא את התיאור שלו פה שלא ממש תואם לתיאוריה שלי אבל אין לדעת
https://steemit.com/introduceyourself/@dantheman/daniel-larimer--co-founder-of-bitshares-steemit

דרך אגב, מהו אופן ההצבעה לwitnesses, האם לכל קול יש משקל זהה או שיש קשר בין הסטימפאוור או מוניטין או כל פרמטר אחר?
אולי יש במטבע סטים יש שדרוג אבל בעיני הוא אבן דרך באבולוציה ועדיין יש מה לשפר. ועוד יותר ברשת שתומכת בו לדבריך כי במצבה כעת לא נראה לי שתמשוך את ההמונים שזה מה שדרוש. בכל מקרה, כמו שהזכרת ואני חושבת כאן כמוך, יתכן שבכלל שנגיע למקום אחר לגמרי מפתיע שלא חשבנו עליו. מכאן, אולי כדאי בכל זאת להישאר במערכת ולהנות מהעובדה שהיינו מעין חלוצים.