Dngo & Dngo Books Proje Tanıtımı

in #dngo-io7 years ago (edited)

Herkese merhaba,

Bizler DNGO (Decentralized Non Governmental Organization) olarak, Steem blockchain üzerinde merkeziyetsiz bir sivil toplum örgütlenmesi oluşturuyoruz.

Bu süreçte blockchainin sivil toplum oluşumları için çok faydalı olabilecek yanlarından mümkün olduğunca yararlanmaya çalışıyoruz. Buradan yola çıkarak şeffaflık, hesap verilebilirlik, açık demokrasi ve blockchain çevreciliği olarak adlandırılabilecek temel prensipleri benimsemekteyiz.

Bu oluşumun ilk somut adımı olarak Dngo Books adını verdiğimiz projemizi sizlere sunmak istiyoruz. Bu proje kapsamında, telif hakkı olmayan - kamu malı sayılan- kitapların seslendirilmesiyle herkes tarafından erişilebilir, çok dilli bir sesli kütüphane oluşturulması için çabalamaktayız.

Dngo Books projesi ile hem görme engellilere hem de sesli kitap severlere kaliteli ve sürdürülebilir içerik sağlamayı hedeflemekteyiz. Öte yandan, Steem üzerinde içerik yaratanlar için de sürece katılımın zor olmayacağı bir alan yaratarak herkesin bu yapı ve eylemden fayda elde etmesini amaçlıyoruz.

Delegasyon görüşmelerinin tamamlanmasıyla birlikte, projeye sesli kitap oluşturarak katkı verenler güzel bir amaca hizmet ediyor olmanın yanı sıra bu süreçten finansal olarak da fayda sağlayabilecekler.

An itibariyle kapalı betamızı kullanıma hazır hale getirdik. Türk topluluğu için hazırladığımız 100 temel eser listesinden pek çok kitap veri tabanımızda kayıtlı.


Bu noktada, siz de Dngo Books projesine kapalı beta kullanıcıları olarak katkıda bulunmak ister misiniz?


books-listen-details.gif

Kapalı Beta kullanıcıları için altta sıraladığımız faydaların oluşacağını düşünüyoruz:

  1. Kamu yararı gözeten bir projeye katkı sağlıyor olmak ve projenin en başından itibaren tüm süreçleri bizimle birlikte deneyimlemek.

  2. Delegasyon sonrası süreçte, Kapalı Beta’ya sunulan bireysel katkı miktarıyla orantılı bir şekilde, ekstra olarak ödüller kazanmak.

  3. Tüm Steem kullanıcıları için yeni ve uzun soluklu bir katkı ve kazanım fırsatı yaratılmasına iştirak etmek.

Katkı yapmak için neler yapmak gerekli?

  1. Bilgisayar, mikrofon ve ses kayıt yazılımı. Kayıt için cep telefonları da kullanılabilir.
  2. Dngo.io veri tabanında kayıtlı "100 temel eser"den bir kitap.
  3. Bu kitabı 3 ila 5 dakika arasında seslendirmek ve ses kaydını sitemize yüklemek. Sesli kitap için Okan Bayülgen'den şu örneği dinleyebilirsiniz. https://www.youtube.com/watch?v=wR8JXtiAiI8 Birebir profesyonel kalitede olmasa da dinleyecek insanları da düşünerek; mikrofona nefes vermeme (poflama efekti), noktalama işaretlerini gözetme, mümkün olduğunca doğru telaffuz gibi asgari hususlara özen göstermenizi rica ediyoruz. Aksi takdirde, hiç istemesek de katkınızı kabul edememe durumumuz doğabilir.

Katkınızı siteye eklemek:

  1. Steemit hesabı ile https://dngo.io/ sitesine Steem Connect ile direkt oturum açabilirsiniz.
  2. Sayfada "Contribution" sekmesine tıklıyorsunuz.
  3. "Book" kısmından okuduğunuz kitabın adını girerek ilgili önerilerden uygun olanı seçebilirsiniz.
  4. "Post Title" Steemit'teki post başlığı olacaktır. Örneğin: "Oliver Twist Türkçe Seslendirme | Giriş" gibi bir ifade yazabilirsiniz.
  5. "Post Body" Steemit'teki post gövdesi olacaktır. Örneğin: "Merhaba, Charles Dickens tarafından yazılmış, 100 temel eser etiketi ile bildiğiniz Oliver Twist kitabının ilk 5 sayfasını seslendirdim..." Bu ifadeye kitap ile ilgili bilgileri veya seslendirirken öğrendiğiniz detayları, kitap hakkında ki izlenimlerinizi ekleyebilirsiniz. Bu noktada sağlayacağınız bilgiler paylaşımınızın diğer Steemit.com kullanıcıları tarafından da beğenilme şansını artıracaktır.
  6. "Chapter" kısmına seslendiriğiniz kitabın hangi kısmını siteye eklemekte olduğunuz bilgisini girmelisiniz. Bu kısımlandırma kitap içi kısımlandırma değil, sizin yapmış olduğunuz kayıtların sırasına referans veren bir kısımlandırmadır. Örnek olarak, seslendirmiş olduğunuz kitabın ilk beş dakikası chapter 1 olarak yer alacakken, beşinci dakikadan onuncu dakikaya kadar olan kayıt Chapter 2 olacaktır. Sizden daha önce okunmuş kısımlar varsa onu takip ederek bölüm sayısı girebilirsiniz.
  7. "Audio" kısmında "browse" butonuna tıklayarak ilgili ses dosyasını sisteme yükleyebilirsiniz. Şu anda mp3, mp4, ogg ve quicktime dosya tipleri yüklenebilmektedir.
  8. "Tags" kısmında Steemit postunun etiketleri seçiliyor. Bu kısımda ilgilisiz dillerin ya da konuların etiketlerini lütfen seçmeyin. Steemit.com’a taahhütte bulunduğumuz üzere Tag Spam içeren paylaşımları kesinlikle reddetmek durumundayız. Örneğin, Türkçe katkılar için tr etiketini kullanabilirsiniz ancak konu dışı introduce yourself gibi etiketlerin kesinlikle kullanılmaması gerekiyor. Dngo-io etiketi proje tarafından otomatik eklenecektir.
  9. "Submit" butonuna tıklayarak katkınızı Dngo Books üzerinde kaydetmiş oluyorsunuz. Buradan sonra moderatör katkınızı değerlendiriyor. Katkınız herhangi ihlal taşımıyorsa kabul ediliyor ve Steem blockchaine ekleniyor.

Kayıt yaparken aşağıdaki aşağıdaki giriş ve çıkış kısımlarının mutlaka eklenmesi gerekmektedir.


Kayıt Başlangıcı (Giriş/Intro)

Lütfen burayı okuyarak başlayınız:
[Yazar adı] [Kitap adı] [kitap bölüm no].bölüm
Bu sesli kitap Steem blokzinciri üzerinde Dngo.io'nun Dngo Books projesi kapsaminda üretilmiştir. Dngo books tümüyle ücretsiz, kamuya açık, çok dilli bir sesli kütüphanedir.
Ayrıntılar için lütfen Dngo.io'yu ziyaret edin.Steem blokzinciri hakkinda detayli bilgi Steemit.com üzerinde bulunabilir.

Burayı okuyarak devam edebilirsiniz (zorunlu değil):
Dinlemekte olduğunuz kitap [adınız/steemit kullanıcı adınız] tarafından seslendirilmiştir.

Kayıt Sonu (Çıkış/Outro)

Lütfen burayı okuyarak bitiriniz:
[Kitap adı] [kitap bölüm no].bölümün sonu


Sesli kütüphane oluşturulmasına katkı vermek bu kadar kolay.

Örnek postumuzu buradan inceleyebilirsiniz.

Süreçte takıldığınız noktalar, aldığınız hatalar, aklınıza gelen fikirler ve buna benzer her türlü konuda Dngo Books Discord Kanalı üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

ezgif-15s.gif

Bu süreçten sonra bizleri neler bekliyor?

  • Sistemdeki yazılımsal geliştirmelere devam edilecek. Bu noktada deneyimleriniz ile ilgili sağlayacağınız geri dönüşler proje için oldukça değerli.
  • Delegasyon görüşmeleri ve ismi daha sonra açıklanacak olan diğer bir blockchain temelli uygulama ile partnerlik görüşmeleri hızlandırılacak.
  • Herkese açık beta versiyona geçilecek.

Bazı küçük hatırlatmalar:

  • Bu aşamada proje gönüllülük prensibiyle işliyor gibi görünse de insanların dinlemesine uygun olmayacak kalitede içerikleri kabul etmek mümkün olmayacak. Bu konuda sağduyulu katkı vermeniz herkesi mutlu edecektir.
  • Katkı eklenirken konu dışı dışında etiket eklenmemesi çok önemlidir. Uygun olmayan etiketlerin kullanımı ile Steemit'te kimsenin mutsuz olmasını kesinlikle istemiyoruz.
  • 100 temel eserden birini okumaya başlamadan önce sitedeki kayıtlı kitaplara göz atmanız rica ediyoruz çünkü 100 temel eserin tamamı henüz eklenmedi.

Projede kimler yer alıyor?

@bencagri
@ikidnapmyself
@meskoze
@omeratagun
@tubi

Her türlü soru, fikir, muhabbete açığız. Okuduğunuz için çok teşekkürler. Beraber güzel işler üretmek dileğiyle...


Web sitesi: https://dngo.io/

Discord: https://discord.gg/Hvb8vpq

Sort:  

@omeratagun abimden duyduğum katkı yapmak için sabırsandığım ve steem it platformundaki her bir bireye hitap eden aynı zamanda bir o kadar faydalı harika bir proje. En iyi temennilerimi sunuyorum .

Merhaba @ulkembetil,
Icten yorumunuz ve iyi dilekleriniz icin cok tesekkür ederiz. Sizin de deginiz gibi, herkesin minimum caba ile cok fazla deger üretebilecegi bir proje olmasi icin cabaliyoruz. Paylasimlarinizi biz de sabirsizlikla bekliyoruz :) Bu konuda akliniza takilan herhangi bir durum oldugunda bize discord kanalimiz üzerinden ulasabilirsiniz.

@ulkembetil Güzel sözleriniz ve temenniniz için çok teşekkürler, biz de katkılarınızı sabırsızlıkla bekliyoruz :)

ya bi kere dngo'nun açılımı bile yeter. az önce "o parayı" kimin dağıtacağını tartışmaktan bıkıp goygoy yapmaya koal'in goygoy kanalına girdim, arkanızdan konuşuluyordu. çok sevindim sonunda blok zincirini anlamış insanlar görünce. delegasyon alana kadarki süreçte projenin işleyeceğini gösterebilmek adına yapabileceğimiz ne varsa yapmaya çalışırız. "birlik, beraberlik" için değil, yapılan şeyi doğru buluyorum diye destekliyorum ✊

Merhaba @Biriki3,
Bahsettiginiz platformdaki sosyal etkimizi takip edebilmek bizim acimizdan mümkün olmadi su ana kadar. Ne var ki insanlarin daha simdiden bu projeden bahsediyor olmasi cok guzel bir gelisme.
Ismimiz her ne kadar Dngo olsa da siz de biliyorsunuz ki su anda tümüyle decentralized oldugumuzu iddia etmemiz yersiz olur. En basitinden delegasyon hesabini bizim kontrol edecek olmamiz bile basli basina bir merkezilik yaratiyor. Bu konuda uzun vadede -tabi ki ilk hedef delegasyon almayi basarmak- Steemit'den coklu hesap yonetimi modeli talep edecegiz. Bu sayede, komunite kendi icinden secim yoluyla delegasyon hesabinin kontrolunden sorumlu kisileri sececek ve hesap uzerinde bir islem ancak bu secilmislerin hepsinin confirmation'u ile gerceklesebilecek. Eger bu bize saglanabilirse biz uzun vadede sistemi calisir hale getirip sürecin yonetimini komuniteye birakmak hedefindeyiz. Fakat takdir edersiniz ki cok uzun vadeli ve cok fazla parametreyi icinde barindiran sürecler bunlar.
Kapali beta sürecinde sizlerden gelecek en büyük yardim sistemi kullanmanizdir. Bu sayede sistemin aksadigi noktalari hep birlikte gormus oluruz. Ote yandan, sistemin isledigini gosterebilmek delegasyon gorusmelerinde isimizi kolaylastiracaktir.
Desteginiz icin cok tesekkürler :)

Sistemin yazılımcılar ve balinslsr tarafından kurulmasına başından beri gıcık oluyordum. Topluluk için yapılan bir şeyin bir (veya bir grup) sosyolog tarafından kurulması en doğrusu, en sevimlisi. Bu bölümden hiç mezun olamayacağımı biliyorum ama böyle şerefsizim benim aklıma gelmişti dedireten şeyler gördükçe mezun olmuş kadar oluyorum. Merkezsiz kılamasanız bile merkezini kötülerin eline bırakmayın yeter.

Yaklaşık 3 gün önce kişisel Instagram hesabımdan sesli kitap konusu hakkında birkaç süreli paylaşım yapmıştım. Böyle projelerin desteklenmesi konusunda. Şimdi bunu görmem çok iyi oldu. Öncelikle harika bir proje. Kitaplarla fazlasıyla alakalı ve ilgili biri olarak ben heyecanlandım. Çok detaylı ve sağlam bir şekilde girmek istediğiniz de açık.

İçerik paylaşmayı ve katkı sağlamayı istiyorum fakat biraz daha beklemeyi düşünüyorum bu konuda açıkçası. @dngo-io hesabından da paylaşımlarınızı takip ediyor olacağım.

Seslendirme konusunda aklıma gelen ilk isim @captainsailor'un da bu proje hakkında yorumlarını ve fikirlerini görmek isterim bu paylaşım altında. Kolay gelsin, başarılar şimdiden.

@eyupyusuf Güzel ve zamanlı bir rastlantı olmuş :) Yüreklendirici ve hoş sözleriniz için çok teşekkürler. Değerli katkılarınızı bekliyor olacağız. Daha fazla bilgi almak isterseniz discord kanalımıza da gelebilirsiniz. https://discord.gg/Hvb8vpq

Merhaba. Proje oldukça güzel tebrik ederim.
Ben de steemitte buna benzer bir proje başlatmıştım. Düzenli olarak okuyup DSound üzerinden paylaşmaya başladım.

dngo-io projesine katkıda bulunmayı çok isterim.

Bu da seslendirdiğim ilk kitap:

Amin Maalouf'un Yüzüncü Ad :
1. Bölüm

Merhaba @azdak0,
Oncelikle yorumunuz icin tesekkurler. Sizinle karsilasmamiz tam isabet olmus acikcasi : )
Katkilarinizi bekliyoruz. Onun haricinde gorus ve onerileriniz de bizim icin cok onemli.

Çok güzel ve faydalı bir proje olduğunu düşünüyorum. Yapılan işi ödüllendirmek ayrı, sosyal sorumluluk projesi kapsamında gönüllü bir şeyler yapmak çok daha ayrıdır. Delegasyon vs gibi işler tamamlandıktan sonra diğer şeylere bakılır o mühim değil şu aşamada. Fakat bu proje sayesinde iki taraf da bir şeyler kazanmış olur. Örneğin kitap seslendiren bu vesile ile daha çok kitap okumuş olurken görme engelli kişiler de kitap dinlemiş olurlar tebrikler arkadaşlar başarılarınızın devamını dilerim :)

@kagantrky değerli sözleriniz ve güzel düşünceleriniz için çok teşekkürler :) süreci kurgularken herkesin faydasına olmasını özellikle çok istedik. Herkes için faydalı olmasını ümit ediyoruz.

Merhaba @kagantrky,
Yorumunuz icin cok tesekkürler. Bir hafta icerisinde Whitepaperimizin son versiyonu yayinlayacagiz. Ayni zamanda türkce versiyonunu sizlere sunacagiz. Bahsettiginiz hususlarda projeyi nasil temellendirdigimize dair ayrintili aciklama o metinde yer aliyor olacak.
Sizin saydiginiz faydalarin yani sira, Dngo ismini almamiza sebebiyet veren bir diger etmen de curation rewardlarimizin belirli bir kismini üyelerimizin oylama sonucunda belirledigi adreslere bagislayacak olmamiz. Bunun icin ayrica bir de Community Fund adi altinda, tamamen delegasyon sahibi bottan düzenli olarak upvote alarak beslenen bir yapi kurmayi planliyoruz. Tabi ki bu kisim ancak delegasyon sonrasi hayata gecirebilecegimiz bir sey.

Gayet detaylı hazırlanmış bir proje o halde :) şimdi çok daha memnun oldum diyebilirim :) Kolay gelsin hepinize

Tebrikler, harika bir proje. @tubi kitaplara olan ilginizi daha önceden biliyordum dolayısıyla böyle bir projeyi hayata geçirmeniz isabet olmuş. Başarılarınızın devamını dilerim.

Merhaba @erhanoz,
Ilk karsilasmamiz sizin bir eser incelemesi yaptiginiz postunuzun altindaydi diye hatirliyorum. Kisisel olarak proje ile ugrastigim son bir iki ayda kitaplardan uzak kalmis olsam da ilgim baki :)
Yorum icin tesekkür ediyorum. Umarim kimsenin güvenini bosa cikartmayiz.

Gerçekten güzel bir proje, umarım gerekli desteği bulabilir ve daha büyük kitlelere ihtiyaç duyulan hizmet ve yardımı sunabilirsiniz.

@monomyth çok teşekkür ederiz :) bunun için çalışıyoruz, umarız sürece katkı veren herkesin desteğiyle, yardımıyla güzel düşünceleri ve dilekleri beraberce gerçekleştiririz.

Azerbaycandan can kardeşlere selamlar. Biz de Türk topluluğunu izleyip her katkıdan faydalanıyoruz ve bburdakı kardeşlerimizede önerilirimizi ve bilgilerimizi sunuyoruz. Bu güzel proje için her emeyi keçen arkadaşlarımıza teşekkür ederiz. Helal olsun.

Daima başarılar!!!

💡🔺

Bende elimden gelen ne olsa katkıda bulunmaya çalışacağım.

Sizleri gönülden tebrik ederim. Bu proje sayesinde kitap okuma alışkanlığı insanlarda üst düzeyde olacak ve insanları kitap okumaya yönlendirilecek. Ayrıca görme engelli insanlarımız için bir Uğrak yeri olacak seslendirilen kitapları Bu sayede dinleyip anlayabilecekler. Bu projede katkısı olan herkese şükranlarımı sunuyorum.

@dianna1 Olumlu değerlendirmeleriniz için çok teşekkür ederiz. Görme engelli insanlarımızı için ilerde siteyi kullanmalarını kolaylaştırıcı ilave özelikler de planlıyoruz.

Güzel fikir, güzel proje, güzel insanlar. Başarılar dilerim.

Merhaba @bozgun,
Güzel yorumunuz ve iyi dilekleriniz icin cok tesekkür ederiz :)