XRP Nedir Ne Değildir? [Cointurk 11. Projesi]

in #cointurk7 years ago

Merhaba arkadaşlar bu sefer girişi kısa tutarak herkesin adını az veya çok bir şekilde duyduğu son dönemde bir hayli popüler coin olarak karşımıza çıkan ripple hakkında yazacağım.
IMG_20180131_222731.jpg

Ripple, dalgalanmalı işlem protokolü olarak bilinir. Dağıtılmış bir açık kaynaklı internet protokolü, defteri ve XRP(ripples) olarak adlandırılan kriptolardan oluşur. Ripple teknolojisi herhangi bir ters ibraz olmadan herhangi bir boyutta hızlı, anlık, güvenli ve ücretsiz küresel finans işlemlerini yapmaya mümkün hale getirir.
Yani kısaca finansal işlemler için hem şifreleme hem de dijital ödeme ağı gibi işlev gören bir teknolojidir. 2004 yılında Vancouver British Colombia'lı bir web geliştirici olan Ryan Fugger tarafından geliştirilmiştir. Fugger bu fikre küçük bir borsa da çalıştıktan sonra insanların kendi yatırımlarını merkezi olmayan bir parasal sistem oluşturarak değerlendirmesi üzerine kuruyor.
Ripple'in en önemli özelliklerinden birisi diğer para birimlerine köprü kuruşu olarak davranır. Dağıtılmış bir süreçte ödeme, değişim ve havale yapmayı sağlayan bir süreç kullanan, paylaşılan ortak bir veritabanını temel alır. Günümüzde şu an için ölçeklenebilir en hızlı dijital varlıktır.
Ripple dünyada ki pek çok bankanın kendi yerleşiminin temeli olarak kullandığı için çok popüler bir ağdır.
Ripple diğer coinler madenciliğe ihtiyaç duymuyor ve santrallere olan bağımlılığı ortadan kaldırıyor. Bitcoin'e göre çok az elektrik kullanan XRP çok daha hızlı da işlem yapabilmektedir.

Dijital para birimlerinin fiziksel görünüşü olmadığı için bankalar coinleri para birimi olarak kabul etmemektedir. Bitcoin dahi dünyanın dört bir yanındaki bankaların çoğu tarafından kabul edilmez. XRP farklıdır. Dünyanın birçok bilinen bankası tarafından kabul edilmiştir. XRP ilk kabuk eden İngiltere merkez bankası olmuştur. Ripple'ı para birimi olarak kabul eden 75'den fazla uluslararası banka vardır.
IMG_20180131_222658.jpg
Dijital para birimleri gün geçtikçe popüler hale geliyor. Dijital para piyasasına giren milyonlarca kullanıcı milyarlarca para yaptırıyorlar. Son dönemde popülerliği artan ripple, bitcoin ve ethereum dan sonra üçüncü sıraya yükselmiştir. Yatırımcısı açısından kar şansı yüksektir.
Dünyanın pek çok bankası tarafından kabul edilen XRP dünyanın her yerinden gönderilebilmektedir. Örnek olarak dünyaki en büyük bankalardan birisi olan BBVA, Avrupa ve Meksika arasındaki gerçek zamanlı ödemeleri sağlamak için ripple kullanıyor. Türkiye'de ise bu teknolojiyi kullanan bir banka Akbank'tır. Bu özellik XRP kullanıcılarının dünyanın her yerinde bir kaç saniye de transfer yapmalarını kolaylaştırıyor.
XRP 'ı madeni para veya diğer coinler ile değiştirmek için belirli bir fiyatın beklenmesine gerek yoktur.
Ripple'in değeri arttıkça yatırımcısı da artmaktadır. Bu XRP kullanıcılarına güven vermektedir.
IMG_20180131_222510.jpg

Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Okuduğunuz için teşekkür ederim.