Blockchain Teknolojisi Nedir?

in #block7 years ago (edited)

"Pratik sonuç, ilk kez, bir İnternet kullanıcısının benzersiz bir dijital mülkiyet türünü başka bir İnternet kullanıcısına aktarmasının bir yoludur; böylece, aktarımın güvenli ve güvenceli olacağı garanti edilir; herkes, aktarımın gerçekleştiğini ve transferin meşruluğuna kimse meydan okuyamayacağını söyledi.Bu atılımın sonuçları abartmak zor. "

  • Marc Andreessen
    Bir blokçu ile birçok kişi bir kayıt rekoru girişi yapabilir ve bir kullanıcı topluluğu bilgi kaydının nasıl değiştirildiğini ve güncellendiğini kontrol edebilir. Benzer şekilde, Wikipedia girdileri tek bir yayıncının ürünü değildir. Kimse bilgi kontrol etmiyor.
    Bununla birlikte, zemin seviyesine inen blok zincir teknolojisini benzersiz kılan farklılıklar daha açık hale gelir. Her ikisi de dağıtılmış ağlarda (internet) çalışırken, Wikipedia bir istemci-sunucu ağı modeli kullanarak World Wide Web'de (WWW) oluşturulmuştur.
    Hesabıyla ilişkili izinlere sahip bir kullanıcı (istemci) merkezi bir sunucuda depolanan Wikipedia girişlerini değiştirebilir.
    Bir kullanıcı Wikipedia sayfasına eriştiğinde, Wikipedia girişinin "ana kopyası" nın güncellenmiş halini alacaktır. Veritabanının denetimi, Vikipedi yöneticileri ile erişim ve izinlerin merkezi bir makam tarafından yapılmasını sağlayarak kalır.

    Wikipedia'nın dijital omurgası, hükümetlerin veya bankaların veya sigorta şirketlerinin bugün tuttuğu çok korunan ve merkezileştirilmiş veritabanlarına benzemektedir. Merkezi veritabanların kontrolü, güncellemelerin yönetimi, siber tehditlere karşı erişim ve koruma dahil olmak üzere sahipleri tarafından yapılmaktadır.

Blockchain teknolojisi ile oluşturulan dağıtılmış veritabanı, temelde farklı bir dijital omurgasına sahiptir. Bu, aynı zamanda, blokçu teknolojisinin en belirgin ve en önemli özelliğidir.

Wikipedia'nın "ana kopyası" bir sunucuda düzenlenir ve tüm kullanıcılar yeni sürümü görür. Bir blok zinciri söz konusu olduğunda, ağdaki her düğüm aynı sonuca varıyor ve her biri rekoru bağımsız bir şekilde güncelliyor; en popüler kayıt, asıl bir kopyanın olması yerine fiili resmi rekor haline geliyor.

İşlemler yayınlanır ve her düğüm kendi güncelleştirilmiş olay sürümlerini oluşturur.
Blok zincir teknolojisini bu kadar kullanışlı kılan bu farktır - Dijital ilişkileri kolaylaştırmak için güvenilir bir tarafa olan ihtiyacı ortadan kaldıran bilgi kayıt ve dağıtımında bir yeniliği temsil eder.
Bununla birlikte, blokaj zinciri teknolojisi, tüm özelliklerine göre yeni bir teknoloji değildir.
Aksine, kanıtlanmış teknolojilerin yeni bir yolla uygulanmış bir kombinasyonudur. Bitcoin yaratıcısı Satoshi Nakamoto'nun fikrini çok kullanışlı kılan, üç teknolojinin (İnternet, özel anahtar şifrelemesi ve teşvik edici bir protokol) özel orkestrasyonuydu.

Sonuç, güvenilir bir üçüncü tarafa ihtiyaç duymayan dijital etkileşimler için bir sistemdir. Sayısal ilişkilerin güvence altına alınması çalışmaları, blok zincir teknolojisinin zarif, basit fakat güçlü ağ mimarisi tarafından sağlanır.

Dijital güven tanımlama
Güven, farklı taraflar arasında bir risk yargısıdır ve dijital dünyada, güvenin belirlenmesi genellikle kimliği ispatlamak (kimlik doğrulama) ve izinlerin kanıtlanması (yetkilendirme) için kaynar. Daha basit bir ifadeyle, 'Bence siz orada olduğunuzu mu söylüyorsunuz?' ve 'Yapmaya çalıştığınız şeyi yapabilecek misiniz?' Blockchain teknolojisi söz konusu olduğunda, özel anahtar şifrelemesi, kimlik doğrulama gereksinimlerini karşılayan güçlü bir sahiplik aracı sağlar. Özel anahtar sahibi olmak mülkiyettir. Ayrıca, bir kişinin döviz bozulmasına maruz bırakılmalarını önleyerek, değişim için ihtiyaç duyduklarından daha fazla kişisel bilgi paylaşmaktan alıkoyuyor.

Kimlik doğrulama yeterli değildir. Yetkilendirme - yeterli miktarda para bulundurmak, doğru işlem türünü yayınlamak vs. - başlangıç ​​noktası olarak dağıtılmış, eşler arası bir ağa ihtiyaç duyar. Dağıtılmış bir ağ merkezi yolsuzluk veya başarısızlık riskini azaltır. Bu dağıtılmış şebeke, işlem ağının kayıt tutma ve güvenliğine de bağlı olmalıdır. İşlemleri yetkilendirme, üzerinde tasarlandığı kuralları uygulayan tüm ağın (blok zincirinin protokolü) bir sonucudur.

Bu şekilde sağlanan kimlik doğrulama ve yetkilendirme, (pahalı) güvene dayanmaksızın dijital dünyadaki etkileşimlere izin verir. Günümüzde dünyadaki girişimciler bu gelişimin etkilerini uyandırdı - hayal edilmemiş, yeni ve güçlü dijital ilişkiler mümkün. Blockchain teknolojisi sıklıkla İnternet'in temelini oluşturan İnternet işlem katmanı için omurga olarak tanımlanır. Aslında, şifreleme anahtarlarının ve paylaşılan defterlerin kullanıcıları dijital ilişkileri güvence altına almaya ve biçimlendirmeye teşvik edebileceği fikri hayal gücüyle hareket ediyor. Hükümetlerden BT firmalarına bankalara kadar olan herkes bu işlem katmanını kurmaya çalışıyor.

Dijital işlemler için hayati önem taşıyan kimlik doğrulama ve yetkilendirme, blok zincir teknolojisinin konfigürasyonu sonucunda oluşturulmuştur.
Fikir, güvenilir bir kayıt sistemi için her türlü ihtiyaca uygulanabilir.
Lütfen Takipleşelim

Sort:  

Böyle güzel yazıların devamını bekliyorum. Seni takibe aldım. Umarım sende takip edersin beni.