Beyrut Araç Kiralama ve Ulaşım Rehberi
Yurtiçi gezilerimizde araç kiralamayı es geçmiyoruz ama yurtdışı gezilerinde gideceğimiz destinasyonunun yapısına ve toplu taşıma olanaklarına göre karar veriyoruz.
Yurtdışı olarak daha önce sadece Yunanistan ve İtalya'da araç kiralamıştık ve memnun kalmıştık. Beyrut'ta ise toplu taşımayı araştırdığımızda toplu taşıma diye bir şey olmadığını ögrendik. :)
Gezi bloglarında Beyrut yazılarını okuduğumuzda tavsiye edilen seçenek hep 'taksi kullanın' idi; zira Beyrut trafiği ve sürücülerin namı cidden çok kötü.
Ama bir taksiye 3 gün boyunca $200 civarı para dökmek "backpacker" ruhuna aykırı olacağı için araç kiralama opsiyonlarına baktık. Beyrut'ta taksi kullanacaksanız sürekli pazarlık yapmanız gerekecek, sadece havalimanından otele gidiş bile $20 civarında. Eğer Byblos, Harisa, Jeita Grotto gibi yerlere gitmek isterseniz ekstra $100 cebinizden çıkacak. Şehiriçi ulaşımda da taksi kullanacaksanız yine her biniş ekstra masraf.
Beyrut'ta araç kiralama
Ben genelde araç kiralamalarda holidaycars'ı kullanıyorum. Birçok kez indirimleriyle oldukça ucuz araç kiralamaları yaptım. Beirut için de en uygun seçeneği burada buldum; 3 günlük kiralama ekstra sigortası ile birlikte 240 TL'ye geldi.
Ortadoğu trafiklerinden birinde olacağınız için, aracı teslim alırken aracın minik hasarlarının araç teslim formuna yazıldığına emin olun. Onlarca kez araç kiralamaşımdır ama ilk defa aracı geri teslim ederken bu derece bir kontrol gördüm. Beyrut'ta ufak hasarlı kazalar çok fazla olduğu için, aracın kontrollerini eksiksiz yapıyorlar.
Beyrut'ta trafik
Trafik cidden belirli caddelerde yoğun. Ama hiçbir zaman bir yolda saatlerce kitlenmedik. Trafiğin yoğunluğundan çok sürücülerin sürüş stilleri çok kötü. Hiçbir sürücü şerit çizgilerini takip etmiyor; sinyal veren yok ama korna çalan çok. "Ben şeridimde tın tın giderim, bir şeycik olmaz" diyorsanız yanılıyorsunuz, araçlar hiç bakmadan önünüze kırıyor, 70'le 80'le giderken, milimetrik aralarla sollama/sağlama yapıyorlar. Dolayısıyla ekstra dikkatli kullanmak gerekiyor.
Kırmızı ışıklara sürücülerin birçoğu uyuyor ama bu oran Türkiye'deki gibi yüksek değil. Kavşaklarda, yol bağlantılarında gelen-giden var mı diye kontrollerinizi yapmayı unutmayın.
Park
Beyrut, birçok yönden İstanbul'a benziyor. Park konusunda da aynı. Gittiğiniz mekanların çoğunda vale sistemi var ama biz onlara para bırakmak yerine, biraz gezip boş park yeri bularak hallettik bu sorunu.
Otelde ise park için 2 günlük $28 gibi bir ücret ödeyince canımız biraz sıkıldı ve ertesi gün otelin yakınındaki sokağa bıraktık arabayı. Otelimiz Rauche bölgesinde olduğu için boş yer bulmak biraz rahat oldu, daha merkezi yerlerde biraz zorlanabilirsiniz.
Merkezi caddelerde ise 09:00 - 16:00 arası otomatla çalışan bir sistem var. Bir sefer parklamayı en fazla 2 saat yapabiliyorsunuz; her 15 dakika içinse 0.25 LBP coin'i otomata atmanız gerekiyor. Aldığınız bileti aracin görünür bir tarafına koyup gitmeniz lazım. Eğer bu işlemi yapmazsanız cezası 10000 LBP. Bizim bu sisteme hiç ihtiyacımız olmadı açıkcası; genelde bu yerlere saat 16'dan sonra park ettik. Dolayısıyla gelip kontrol yapan birileri var mı bilmiyorum.
Benzin fiyatları
Benzin fiyatları Türkiye'ye göre ucuz. 1 litresi 1150 LBP (3.5 TRY) civarında. Bu ucuzluk araç kiralamayı ekonomik olarak da cazip kılıyor. Biz toplamnda 250KM civarında bir yol yaptık ve benzini tekrardan full hale getirmemiz 30000 LBP bir ücret ile halloldu. ($20)
TL;DR
Araç kiralamak, Beyrut'ta ulaşım için en ucuz çözüm. Ama ülkede trafik kuralları pek oturmadığından dolayı dikkatli kullanmanız gerekiyor. En azından İstanbul trafiğinde birkaç yıl araba sürmemişseniz oradaki kaos sizi bir sürücü olarak ciddi sıkıntılara sokabilir.
Beyrut gezi notlarımızın ilk bölümünü buradan okuyabilirsiniz.
Kahire'de de araç kullanmak çok zordur
Hi! I am a robot. I just upvoted you! I found similar content that readers might be interested in:
http://www.yollardannotlar.com/2017/06/beyrut-arac-kiralama-ve-ulasim-rehberi.html
To listen to the audio version of this article click on the play image.
Brought to you by @tts. If you find it useful please consider upvoting this reply.